37+ professionele centra met meer dan 1800 in Europa

27 jaar expertise in banden & voertuig services

4.5 op Google met meer dan 128.560 beoordelingen

Banden voor alle seizoenen

First Stop heeft zomerbanden, winterbanden en vierseizoenbanden. Onthoud vooral dat u banden het enige contact is tussen het voertuig en de weg. Daarom is het verstandig dat u rekening houdt met het seizoen en met het weer om de juiste banden te kopen.

Waarom bestaan er winter- en zomerbanden?

 

De belangrijkste reden voor zomer- en winterbanden is de buitentemperatuur, dit heeft een grote invloed op de grip van de band en de wegligging van uw auto. 

 

Winterbanden zorgen voor een goede grip van de band en wegligging van de auto, zelfs bij lage temperaturen, omdat het toegepaste rubber in de band ook in winterse omstandigheden flexibel blijft, terwijl het rubber van zomerbanden harder wordt bij koude omstandigheden. Als u in de zomer doorrijd op winterbanden, kunnen deze beschadigen omdat ze de hogere temperatuur niet verdragen. Daarom is het belangrijk dat uw banden wisselt en aanpast aan het seizoen.

Waarom bestaan er winter- en zomerbanden?
Wanneer moet ik op winterbanden overschakelen?

Wanneer moet ik op winterbanden overschakelen?

 

Zodra de temperatuur onder de 7°C daalt, gaan de prestaties en eigenschappen van zomerbanden snel achteruit.

Zijn winterbanden veiliger?

 

Ze zijn belangrijk op koude en gladde wegen, presteren beter als het regent en verminderen het risico van aquaplaning. Met hun speciale diepere profiel verdrijven ze het water effectief van het wegdek. Ze hebben bovendien een betere grip, bijvoorbeeld in sneeuw, dan zomerbanden.

 

Het is een kwestie van veiligheid: zodra het vriest, wordt de kans op een ongeval zes keer groter. Nadat in Duitsland winterbanden verplicht werden, halveerde het aantal ongevallen op gladde wegen in twee jaar tijd.

Zijn winterbanden veiliger?
Waar dienen de zijgroeven op winterbanden voor?

Waar dienen de zijgroeven op winterbanden voor?

 

Winterbanden hebben speciale zijgroeven voor:

 

  • Een betere tractie: ze hechten zich beter aan het wegdek
 
  • Een betere grip: zelfs als het erg koud is, blijft hun rubber samenstelling soepel en flexibel
 
  • Betere afvoer van water en sneeuw dankzij het speciale loopvlakpatroon

Is de combinatie van zomerbanden en winterbanden niet duurder?

 

Het is een goede investering, want hoewel winterbanden ongeveer 10% duurder zijn, wordt de meerprijs gecompenseerd door het feit dat de zomerbanden ongeveer de helft van het jaar niet worden gebruikt en dus langer meegaan.

Is de combinatie van zomerbanden en winterbanden niet duurder?
Waar sla ik mijn banden op?

Waar sla ik mijn banden op?

 

Als u er thuis geen voor ruimte hebt, kunt u een plaats reserveren in het bandenhotel bij een First Stop vestiging. De specialisten van First Stop zullen om de zes maanden uw banden omwisselen en de niet gebruikte banden weer in opslag nemen. 

Wat zijn vierseizoenenbanden?

 

Vierseizoenenbanden hebben een loopvlak dat geschikt is voor gebruik gedurende het hele jaar. Het profiel van deze banden lijkt meer op het profiel van een zomerband en minder op dat van een winterband. Dit betekent dat ze iets minder grip hebben t.o.v een winterband in winterse omstandigheden, maar toch een betere grip hebben dan een zomerband in winterse omstandigheden. De vierseizoenenband zit qua grip tussen een zomerband en winterband in.  Als u vierseizoenenbanden kiest moet u zorgen dat ook deze banden in optimale conditie blijven.

Wat zijn vierseizoenenbanden?
Vervangen winterbanden sneeuwkettingen?

Vervangen winterbanden sneeuwkettingen?

 

Ja, als u in een streek woont waar sneeuwkettingen verplicht zijn, hoeft u geen kettingen te gebruiken als u winterbanden hebt.

Meer weten? Terug naar alle bandentips