37+ professionele centra met meer dan 1800 in Europa

27 jaar expertise in banden & voertuig services

4.5 op Google met meer dan 128.560 beoordelingen

Waarom is het belangrijk dat u de banden laat vervangen?

Banden zijn buitengewoon belangrijk omdat ze het enige contactpunt zijn tussen het voertuig en de weg. Het contactvlak tussen een band en de weg is ongeveer zo groot als een bierviltje. Het is dus belangrijk dat de band altijd in goede staat verkeert. Elke First Stop vestiging heeft de kennis in huis om uw banden op de juiste wijze te beoordelen en zij kunnen u van een goed advies te voorzien.

Wat is de functie van de banden?

 

Kort samengevat hebben banden vier basisfuncties.

 

  1. Ze dragen het gewicht en de lading van de auto.                                          
  2. Ze zorgen voor comfort,  de lucht of stikstof in de band zorgt voor een dempende werking waardoor schokken worden geabsobeerd.                  
  3. Ze moeten alle krachten overbrengen zoals rem en stuurkrachten. Dankzij de banden kunt u optrekken, remmen en bochten nemen.          
  4. Ze zorgen voor de wegligging en behoud van uw route
functie van de banden
veilige, comfortabele rit

Waarom is het belangrijk dat u op goede banden kunt rekenen?

 

Goede banden zijn op de eerste plaats de garantie voor een veilige, comfortabele rit. Een band van slechte kwaliteit zal de prestaties van het voertuig negatief beinvloeden door bijvoorbeeld een langere remweg en mogelijk het ontstaan van slip gevaar. Hiernaast zorgt een te lage bandenspanning of versleten banden ervoor dat het brandstofverbruik en CO2-uitstoot stijgt en kan ook de veiligheid van de inzittenden in gevaar brengen.

Hoe kan ik schade aan de banden voorkomen?

 

Kijk de bandenspanning regelmatig na. U vindt de juiste bandenspanning op verschillende plaatjes in uw auto (meestal in het deksel van de brandstoftank of op het binnenkant van een portier). Wij raden u aan om uw bandenspanning 1 maal per maand te (laten) controleren. Een te lage bandenspanning heeft een negatieve invloed op het weggedrag van uw auto, uw banden zullen hierdoor sneller slijten. Maar ook uw brandstof verbruik neemt toe en het is slecht voor het milieu. Ook een te hoge bandenspanning kan gevaarlijk zijn, de banden hebben hierdoor minder grip, uw remweg kan langer worden en uw auto stuurt minder nauwkeurig. Hier vindt u meer informatie over de bandenspanning.

 

  • Kijk de staat van de banden regelmatig na. Als u twijfelt of uw banden nog veilig genoeg zijn bijvoorbeeld als u scheurtjes of een lekkage constateerd, rij dan langs bij een vestiging van First Stop. 
  • Als uw band een stevige schok gekregen heeft, adviseren wij u om een First Stop vestiging te bezoeken om de band op interne schade te laten controleren.
  • Kijk de profieldiepte regelmatig na. Wettelijk mag het profiel van uw banden niet minder zijn dan 1,6 mm. Het is echter raadzaam om nieuwe banden te laten monteren wanneer het profiel van uw zomerbanden minder is dan 3 mm en 4 mm voor winterbanden. Hier vindt u meer informatie over het vervangen van de banden.
  • Als u ongewone geluiden hoort of als de auto trilt, dan is mogelijk dat er een onbalans is ontstaan in uw wielen. Tevens kunt u de uitlijning van de wielen van uw auto laten controleren en indien nodig laten afstellen. Het is raadzaam om de uitlijning van uw auto te laten controleren als u banden heeft laten vervangen. Maar ook als uw auto niet goed meer stuurt, bijvoorbeeld als uw auto niet vanzelf rechtuit rijd of als u bijvoorbeeld tegen een stoeprand bent aangereden. 
schade aan de banden voorkomen

Meer weten? Terug naar alle bandentips