37+ professionele centra met meer dan 1800 in Europa

27 jaar expertise in banden & voertuig services

4.5 op Google met meer dan 128.560 beoordelingen

Bandenspanning

Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de banden gelijkmatig slijten en dat u comfortabeler, schoner en veiliger rijdt. Elk jaar gaan in Europa 55,6 miljoen banden als gevolg van een foute spanning verloren.

Waarom is de bandenspanning zo belangrijk?

 

Een goede bandspanning heeft een heleboel voordelen, zoals:

 

  • Veiligheid: banden met de juiste spanning geven u een betere controle over de auto, optimaliseerd de prestaties en stuurstabiliteit en het verkort de remafstand. Een juiste bandenspanning draagt bij aan een langere levensduur van de band en voorkomt plotseling luchtverlies. 
  • Besparing: de juiste spanning helpt om de slijtage van de banden tot het minimum te beperken en brandstof te besparen. Dat kan in één jaar tot twee tankbeurten verschillen.
  • Milieu: een band met een te lage spanning verhoogt het brandstofverbruik en dus ook de CO2-uitstoot.
  • Comfort: u rijdt prettiger.
Waarom is de bandenspanning zo belangrijk?
Hoe vaak moet ik de spanning van mijn banden controleren?

Hoe vaak moet ik de spanning van mijn banden controleren?

 

Controleer de bandenspanning ten minste 1 keer per maand. Doe dit terwijl de banden koud zijn, want in een warme band stijgt de luchtspanning automatisch, - warme lucht zet namelijk uit-  zodat de meting niet zuiver kan zijn. Controleer bijvoorbeeld altijd de bandenspanning  voordat u een lange rit gaat maken. 

Wat gebeurt er als mijn banden te veel spanning hebben?

 

De banden kunnen de impact van kuilen en andere oneffenheden van de weg dan minder goed opvangen en ze hebben minder goed contact met de weg. Dat merkt u bijvoorbeeld aan het comfort van uw auto. De banden kunnen bovendien ongelijkmatig slijten en de band kan onnodig beschadigd raken. 

Wat gebeurt er als mijn banden te veel spanning hebben?
Wat gebeurt er als mijn banden een te lage spanning hebben?

Wat gebeurt er als mijn banden een te lage spanning hebben?

 

Wrijving veroozaakt warmte, hierdoor kan de temperatuur in de band sterk stijgen zodat het karkas wordt verzwakt en er interne schade ontstaat. De band zal veel sneller slijten, het besturen van uw auto wordt moeilijker en u kunt zelfs de controle over de auto verliezen.

Hoe weet ik de juiste bandenspanning?

 

Om de juiste bandenspanning voor uw auto te achterhalen kijkt u in het instructieboekje of zoekt u een plaatje aan de binnenkant van een portier, in het handschoenenvak of aan de binnenzijde van het deksel van de brandstoftank. Hierop staat duidelijk aangegeven de juiste spanning bij verschillende gebruiksomstandigheden. Onthoud dat de bandenspanning hoger moet zijn als het voertuig zwaarder geladen is. Bij twijfel, rij gerust langs bij een First Stop vestiging. 

Hoe weet ik de juiste bandenspanning?
 Is het vullen met stikstof in de banden aanbevolen?

Is het vullen met stikstof in de banden aanbevolen?

 

Stikstof verschilt van gewone lucht omdat ze minder van volume verandert als gevolg van temperatuurschommelingen en omdat ze grotere moleculen heeft. De moleculen kunnen daardoor moeilijker uit de band ontsnappen. Het vullen met stikstof heeft de volgende voordelen:

 

  • Veiligheid: de band heeft een constante spanning en er is minder kans op een klapband.
  • Kosten: u verbruikt minder brandstof en de banden gaan langer mee.

Meer weten? Terug naar alle bandentips